Origano (Origanum vulgare)

Origano

foto: kuvajsam.com

Origano je pre svega mediteranski začin, koji predstavlja divlju vrstu majorana, mnogo intenzivnijeg ukusa. Širenjem italijanske kuhinje postao je izuzetno popularan širom sveta. Povećava apetit i istovremeno jača nerve. Sadrži mnogo tanina, fenole, vitamine A i C, kao i minerale. Etarsko ulje origana ima antibakterijske osobine i delotvorno je protiv bakterija i jedan je od najvažnijih prirodnih antiseptika i antibiotika. Lekovita vrsta origanum vulgare kod nas se naziva vranilovka. Koristi se za lečenje prehlada, protiv glavobolje i zubobolje, akutne i hronične upale sinusa.

U kuhinji – Prvenstveno poboljšava ukusu specijalitetima italijanske kuhinje – posebno picama, a dobro ide i uz jela od mesa, salate, čorbe od paradajza, pasulja i graška. Odlično se slaže sa majčinom dušicom, bosiljkom i ruzmarinom. Slaže se sa pečurkama, paradajzom i patlidžanom. Pored italijanske, jedan je od temelja kuhinje još jedne mediteranske zemlje, Grčke. Origanom se začinjavaju supe, posebno one s povrćem, sosovi, krompir salata, salata od hobotnice, jela s plodovima mora, jela od mahunarki, kuvano belo meso i svinjsko pečenje. Aroma se pri kuvanju brzo gubi, pa je najbolje da se doda pri kraju kuvanja.

Svežim origanom dobro je začiniti letnje salate od povrća. Svež origano dobro je posuti po jelima sa roštilja, a suvi je dobro da se utrlja u meso pre pečenja na roštilju. Za dobijanje iste jačine arome, treba da se stavi dvostruko više svežeg origana nego suvog. Origano kao začin se bolje slaže sa jačim jelima. Slaže se s belim lukom, čilijem i crvenim lukom.

Kliknite za sve recepte sa začinom: Origano (116)

Još začina

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.