Majčina dušica (Thymus vulgaris)

Majčina dušica

foto: kuvajsam.com

Majčina dušica je dugogodišnja zeljasta biljka koja cveta tokom celog leta. Od biljke se koriste osušeni vrhovi grančica u cvetu ili gornji delovi stabljike sa listovima i cvetovima. Bere se celog leta. Sadrži do 1 % etarskog ulja, 5 % tanina, gorke materije, so, jabučnu kiselinu. Sadrži lako isparljive, lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare.

Ublažava tegobe u disanju i varenju ‘kao duša majke’. Čaj od majčine dušice koristi se protiv kašlja i bronhitisa. Upotrebljava se i kao lek za lečenje organa za varenje i crevnih parazita. U te svrhe, kašiku suve majčine dušice prelijte sa 2 dl vrele vode i poklopite. Neka odstoji pola sata, procedite, zasladite medom i pijte 3-4 šolje dnevno. Inhaliranjem nad ovim čajem razređuje se sekret u bronhijama i pomaže iskašljavanje.

U kuhinji – Primena je veoma raznovrsna. Majčinom dušicom začinjavaju se supe, sosovi, nadevi, marinade, povrće, testenina, kobasice, marmelade i sveži sir. Nezamenjiva je za živinsko meso i dviljač dinstanu u vinu. Svežim listićima začinjavaju se omlet, salate, sočivo i jela s paradajzom. Majčina dušica je kraljica provansalskih začina.

Kliknite za sve recepte sa začinom: Majčina dušica

Još začina

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.