Uputstvo za čvrsto mućenje belanaca

“Lupanje” belanaca je još jedan rutinski posao za one koji često prave torte i kolače, pa evo nekoliko saveta za pravljenje savršenog “snega”.

1) Belanca stavite u duboku posudu sa zaobljenim dnom. Belanca ulupajte ručno ili mikserom (počnite na srednjoj brzini pa postepeno povećajte). Ako koristite mikser, pomerajte ga po činiji kako bi ravnomerno umutili belance. Mešajte dok sneg ne dobije meke vrhove, ravnomernu belu boju i postane “paperjast”. Kada dobijete takvu smesu belanca su pravilno ulupana. Ako preterate sneg će izgubiti čvrstinu. Sneg koristite odmah.

2) Koristite jaja na sobnoj temperaturi, jer ih je lakše ulupati i dobiti bolje rezultate u odnosu na ona koja su upravo izvađena iz frižidera. Da bi bila na sobnoj temperaturi prilikom korišćenja izvadite jaja iz frižidera 30 minuta ranije.

3) U belanca ne stavljajte ništa pre mešanja, jer će vam tada biti teže da ih ulupate. Za pravljenje dobrog snega takođe je bitno da je posuda u kojoj mešate suva i da u belancetu nema žumanca, odnosno da su prethodno dobro razdvojeni. Nedovoljno dobar sneg takođe ćete dobiti ako belanca ulupate sa šećerom.

4) Za najbolji rezultat koristite metalnu posudu, a ne keramičku, staklenu ili plastičnu.

Još video recepata

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.