Odvajanje žumanca od belanca

Veliki broj recepata, naročito onaj za torte i kolače zahteva odvajanje belanaca od žumanaca i njihovu odvojenu upotrebu tokom pripreme jela. Postupak razdvajanja, iako iz kategorije rutinskih, ponekad može da bude nezahvalan posao, pa pogledajte nekoliko saveta, kao i video priloga za početnike.

1) Za početak, koristite sveža jaja ako je moguće. Membrana oko žumanca vremenom slabi, pa sveža jaja imaju čvršće žumance koje se neće lako raspasti, a i od svežih belanaca se pravi čvršći “sneg”. Takođe, jaja iz frižidera su lakša za razdvajanje.

2) Jaje razbiti po sredini. Cilj je napraviti što čistiju pukotinu, kako bi prebacivanje žumanca iz jedne polovine u drugu bilo što lakše. Jaje blago udariti i to na ne previše oštru ivicu i pažljivo otvoriti.

3) Otvoriti jaje iznad posude i prebaciti žumance iz jedne polovine u drugu, puštajući da belance ispadne u posudu. Ponoviti, dok u ljusci ne ostane samo žumance. Pazite da se žumance ne zakači na ivicu ljuske, jer će se tada lako razbiti.

4) Ukoliko planirate da ulupate belance, vodite računa da se ne pomeša sa žumancetom, jer će vam tada biti teže da ga ulupate. Sa druge strane, neće smetati ako u žumancetu ostane malo belanca.

 

Još video recepata

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.