Testo za picu (2)

Sastojci

  • -- za 6 osoba --
  • 800 gr brašna
  • 40 g kvasca
  • malo tople vode
  • prstohvat soli
  • maslinovo ulje

Priprema

Recept za 6 osoba. 800 gr. brašna obavezno prosejati, odvojiti hrpicu od oko 100 gr, napraviti rupu u sredini i sipati 40 gr. kvasca rastopljenog u malo tople vode. Izmešati dobro u kuglu koja se sa vrha raseče kao krst, stavi u sud, pokrije krpom i ostavi pola sata do sat na toplo mesto.

Naraslo testo vraća se u veću hrpu brašna sa rupom u sredini, pokriva brašnom i mesi uz lagano dodavanje tople vode (da se ne stvore grudvice) i dobar prstohvat soli. Mesi se dok testo ne postane glatko i lepo rastegljivo i prestane da se lepi za ruke. Iseče se na šest (ili koliko već) komada, formira u loptice, pokrije krpom i ostavi da raste dok ne udvostruči veličinu.

Dalje se svaka loptica formira snažnim stiskanjem dlanovima (nikakve oklagije i sl.) do odgovarajuće veličine. Središnji deo pice pre postavljanja sadržaja namažite maslinovim uljem. Italijani razlikuju dve vrste testa (podloga). Napolitansku debljine 3-4 mm sa lako podignutim obodom koji tokom pečenja slobodno naraste i čuva sadržaj, i rimsku koja je debela najviše 3 mm i bez podignutih ivica. Koristi se za pice koje nemaju puno tečnog sadržaja. Dobro zagrejte rernu, na maksimum, (obično 250 stepeni), stavite picu na srednju šipku i pecite oko 10 minuta ili više ako volite reš picu.

Izvor: ana.rs

Još recepata iz kategorije

Pronađite recepte po sličnim sastojcima i terminima

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.