Domaći sir

Sastojci

  • 4l mleka
  • pola kašičice sirišta
  • malo soli

Priprema

Mleko na šporetu smlačiti do 30 stepeni. Pola kašičice sirišta razblažiti sa malom kašičicom vode i sipati u mleko. Sve dobro izmešati, a zatim šerpu sa mlekom ostaviti da u toplom prostoru strogo miruje najmanje 40 minuta.

Nakon tog vremena mleko će se podsiriti u grudvu, koju je potrebno drvenim nožem iseći na više komada da bi se surutka što bolje odvojila od sira. Kad je surutka sasvim odvojena, grudvu sira izručiti u cedilo (retko platno), pa cedilu vezati sva četiri kraja, nataći na oklagiju ili štap i ostaviti da surutka otkaplje.

Kad je surutka sasvim oceđena,grudvu u cedilu rastanjiti u debljinu po sopstvenom izboru,ali sir ostaviti u cedilu.Zatim sir staviti na dasku,presaviti sve četiri strane cedila preko sira,pa odozgo staviti čistu dasku.Na dasku položiti teži predmet kako bi se surutka potpuno ocedila od sira.Kad surutka više ne kaplje,razviti cedilo,pa pažljivo nožem iseći sir u kvadrate.Svaki komad posoliti i slagati u sud,najbolje u drvenu kačicu i preliti surutkom.

Ako sir stoji duže vreme, preliti ga presolcem koji se pravi na sledeći način: u sud stavite vodu, posolite i prokuvajte, pa tek sasvim ohlađenim presolcem prelijete sir.

Još recepata iz kategorije

Pronađite recepte po sličnim sastojcima i terminima

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.