Savršeni kroasani obične domaćice

Foto: Aleksandra (Moja mala kuhinja)Foto: Moja mala kuhinja

Sastojci

  • sastojci za prvo tijesto: 500 gr brašna tipa 0, 50 gr šećera, 250ml mlake vode, 100 gr maslaca, 14 gr suhog kvasca, 12 gr soli
  • sastojci za masno tijesto: 250 gr maslaca, 100 gr brašna

Priprema

Prvo tijesto: Pomješajte zajedno vodu, šećer i sol. Pomješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili sol i šećer i počnite da mjesite tijesto. Kada ste tijesto do pola zamjesili dodajte maslac. Mjesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.

Masno tijesto: Mjesite maslac i brašno dve do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu. Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim prekrijte sa drugim dijelom papira za pecenje i oblikujte u kvadrat.

Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta. Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite da ga razvijate lagano. Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite.

Preklapanja možete da radite po svom običaju. Moj postupak i broj preklapanja možete pogledati na videu koji mozete da nadjete na mom You Tube kanalu koji se zove Moja mala kuhinja. Vi možete da slijedite sve ove korake ali tijesto može da vam ne bude dobro na kraju. Meni se dogodilo mnogo puta isto. Trik je u tome da vam tijesto i maslac budu jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd tijesto vam na kraju neće biti dobro.

Kada ste zavrsili sa preklapanjima i nakon sto vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isjecite u trokut te smotajte. Ostavite da nadođu bar 4 sata pre pečenja. Kada su kroasani nadosli premažite ih lagano sa umućenim jajetom. Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni. Pecite u pecnici oko 20 minuta na 200 stepeni. Uživajte i prijatno!

Napomena: Možete da punite kroasane sa marmeladom, eurokremom ili slanim namazima po želji.

Recept poslala Aleksandra Z (Moja mala kuhinja).

Još recepata iz kategorije

Pronađite recepte po sličnim sastojcima i terminima

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.