Čapati

Sastojci

  • 500 g mešanog integralnog pšeničnog i ražanog brašna
  • 1 dl mlake vode
  • ¼ kašičice morske soli

Priprema

Izmešajte brašno i so, postepeno dodajte vodu i zamesite mekano testo. Ostavite pokriveno 30 minuta da se odmara. Količina je dovoljna za 5 čapatija. Uvaljajte testo u rolnu i secite kolutove. Razvlačite ih oklagijom u krug, kao palačinke, debljine 3-5 mm. Pecite na zagrejanom grilu ili ringli prekrivenoj aluminijumskom folijom dok se ne pojave mehurići. Okrenute. Metalnom štipaljkom prihvatite čapati i završite pečenje na jakom plamenu (vatra ili plin). Čapati treba da jako naraste. Okrenute i drugu stranu, paziti da ne pregori. Preko vrelog čapatija četkicom nanesite tanak sloj gia ili maslaca.

Indusi za premaz koriste gi, maslac koji se zagreje na tihoj vatri dok ne zapeni, pena mu se skida sve dok je ima, a gotov je kad se skine treća pena. Dok je još topao može i da se posoli, čuva se u tegli u frižideru, i koristi se umesto ulja, za namaze i prelive.

Još recepata iz kategorije

Pronađite recepte po sličnim sastojcima i terminima

2 komentara

corazon del sajama andes

15/12/2012
Avatar

ova količina je za 10 i više chapatija, kruh je tanak a ne tako debeo kako je napisano ovdje,maslac se vrlo rijetko koristi, pogotovo kod hindusa

Jelena

15/12/2012
Avatar

Niste u pravu; maslac se jako mnogo koristi u indijskoj kuhinji. Marina je napisala maslaca ili gija; gi(ghee)je maslac iz koga je procesom zagrevanja odstranjena voda; moze sekupiti gotov pod tim imenom ili napraviti kod kuce.

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.