Penušava, desertna i aromatizovana vina

Šampanjac

Proizvodnja:

Proizvodnja penušavih vina: proizvode se od mladih belih vina, ili ružičastog, koje ima jačinu oko 10 procenata alkohola. Sipa se u boce tamne boje, a zatim se sipa šećer i kvasne gljivice da se drugi put izazove alkoholno vrenje. Cilj je pojačanje vina i obogaćivanje ugljen-dioksidom. Ugljen-dioksid daje vinu penušavost i bolju pitkost. Flaše se zatvaraju specijalnom plutom i žicom koja se veže da ne bi zatvarač pod pritiskom izašao.

Flaše se drže vodoravno, sa malim nagibom prema grliću. Vrenje razlivenog vina naziva se “šampaniziranje”. Nataloženi talog na grliću fizički se odstranjuje to odstranjivanje naziva se degažiranje vinskog taloga. Degažiranje se vrši više puta godišnje. Šampanjac-penušavo vino služi se uz neka predjela, a hladi se na temperaturi 5-6 stepeni. Čaša za vino treba da bude 0,12 litara.

Polupenušavo vino:

Ova vina sadrže manje ugljen-dioksida, pa samim tim imaju manje penušavosti. Proizvodnja se bitno razlikuje od pravljenja penušavih, a sastoji se u tome što se zaslađenom belom vinu ubrizgava ugljena kiselina i mehaničkim mućenjem obavlja mešanje vina i ugljen-dioksida, zatim se boca zatvara većim zapušačem-plutom i zaveže žicom, preko grlića omota staniol ili se zamače grlić u rastopljenu plastičnu masu. Čaše su iste kao i za penušava vina.

Desertna vina

Desertna vina se serviraju u isto vreme kad i desert. Proizvode se od prezrelog grožđa bogatog šećerom. Tehnologija vrenja se produžava 2-3 godine, zbog velikog stepena šećera. Procenat alkohola u desertnim vinima može biti 18-23 procenata. Desertna vina se jako malo rashlađuju. U poznatija desertna vina spadaju:

– prošek
– suvarak
– nektar
– muskat-desert (sa ostrva Samos-Grčka)
– lakrima-kristi (Italija)
– tekijski-desert (Mađarska)
– setonski-desert (Francuska)
– rajnski rizling (Nemačka)

Aromatizovana vina

Aromatizovana vina poznata su i još pod nazivom aperitivna vina od reči aperitivum što znači sredstvo za otvaranje apetita. Najpoznatija aromatizovana vina:

– vermut
– slatki vermut
– slatki bermut
– pelinkovac

Još pića

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.