Međunarodne kuhinje


Evropa - izaberite kuhinju
Međunarodni recepti iz nacionalnih kuhinja Evrope

Italija

Bez sumnje jedna od, ako ne i najpopularnija kuhinja na svetu i to sasvim zasluženo. Paste, pice...

>> Spisak recepata iz italijanske kuhinje <<

Francuska kuhinja

Kulinarstvo je u Francuskoj prava umetnost. Saznajte zašto.

>> Spisak recepata iz francuske kuhinje <<

Španija

Još jedna sjajna mediteranska kuhinja. Obavezno probajte...

>> Spisak recepata iz španske kuhinje <<

Velika Britanija

Pod uticajima dalekih zemalja, nekadašnjih kolonija i zemalja iz okruženja, savremena ostrvska kuhinja predstavlja spoj tradicionalne engleske, mediteranske, evropskih, orijentalnih, afričkih i arapskih kuhinja.

>> Spisak recepata iz britanske kuhinje <<

Austrija

Saznajte zašto je austrijska kuhinja u srednjem veku bila popularnija od francuske i italijanske.

>> Spisak recepata iz austrijske kuhinje <<

Mađarska

Volite gulaš? Onda ste na pravom mestu. Pronađite brojne recepte za sjajne mađarske specijalitete.

>> Spisak recepata iz mađarske kuhinje <<

Grčka

Musaka, suvlaki, tzatziki sos... Grčka kuhinja je jedna od najznačajnijih mediteranskih kuhinja.

>> Spisak recepata iz grčke kuhinje <<

Rusija

Šči, boršč, befstroganov i još par recepata...

>> Spisak recepata iz ruske kuhinje <<

Nemačka

Prva asocijacija na nemačku kuhinju su pivo i kobasice s kiselim kupusom što je neoprostivo pojednostavljivanje jedne interesantne kulturne tradicije.

>> Spisak recepata iz nemačke kuhinje <<

Srbija

Bez obzira koja je kuhinja trenutno popularna, uvek ćete se skoro sigurno vratiti na recepte iz domaće, srpske kuhinje. Sarma, punjene paprike, gulaš, đuveč, paprikaš, musaka, razne čorbe, prebranac, ćevapi, pljeskavice, gibanica, proja…

>> Spisak recepata iz srpske kuhinje <<

Portugalija

Iako Portugalija geografski nije mediteranska zemlja, kuhinja je vrlo slična mediteranskim kuhinjama, a ono što je čini drugačijom je način kombinovanja namirnica uobičajenih na tim područjima.

>> Recepti iz portugalske kuhinje <<

Holandija

Holandija je multikulturalna zemlje koja neguje raznolikosti, kako u kuhinji tako i drugim segmentima svakodnevnog života.

>> Spisak recepata iz holandske kuhinje <<

Finska

Finska kuhinja ujedinjuje tradicionalnu seosku ishranu i specijalitete visokih slojeva društva sa standardima moderne kuhinje.

>> Spisak recepata iz finske kuhinje <<

Turska

Turska kuhinja, sa svojom hiljadugodišnjom gastronomskom tradicijom, spajajući Istok i Zapad, usvajajući tuđe uticaje i šireći svoj, postala je jedna od najpoznatijih u svetu.

>> Spisak recepata iz turske kuhinje <<

Makedonija

Zahvaljujući podneblju, plodnom tlu i klimi pogodnoj za uzgajanje voća, povrća i začina, a i snažnim grčkim, srpskim, albanskim i turskim uticajima, makedonska kuhinja je bogata, raznolika i prevashodno gurmanska.

>> Recepti iz makedonske kuhinje <<

Bugarska

Kuhinja u Bugarskoj je vrlo raznovrsna i slična srpskoj tradicionalnoj kuhinji. Popularni su roštilj, šopske i druge salate, punjene paprike, burek, riba i ostali balkanski specijaliteti.

>> Recepti iz bugarske kuhinje <<

Crna Gora

Crnogorska kuhinja se pokorava reljefu i uzima ono što priroda nudi. Kulinarstvo Crne Gore na najbolji način sabira darove Mediterana i blaga severnih planina.

>> Recepti iz crnogorske kuhinje <<

Bosna i Hercegovina

Tradicionalna bosanska kuhinja, autentični preplet kolorita Istoka i Zapada, formirana dugim periodom prilagođavanja jela iz kuhinja tih delova sveta, danas predstavlja dugi niz laganih jela sa puno svih vrsta povrća, mleka i mlečnih proizvoda koja se pretežno kuvaju i dinstaju sa malo vode, nemaju zapršku ni jakih ljutih začina.

>> Recepti iz bosanske kuhinje <<

Hrvatska

Hrvatska kuhinja, sastavljena od niza regionalnih, grubo se može podeliti na kontinentalnu i primorsku.

>> Recepti iz hrvatske kuhinje <<

Belgija

Iz zemlje piva i čokolade obavezno probajte recepte za belgijske vafle, čokoladni mus i gulaš sa pivom.

>> Recepti iz belgijske kuhinje <<Svet - izaberite kuhinju

Argentina

Argentina je zemlja koja se može pohvaliti najdužom kulinarskom tradicijom u ovom delu sveta čija su zajednička odlika jela s kukuruzom, krompirom, pasuljem.

>> Recepti iz argentinske kuhinje <<

Indija

Indijska kuhinja sve više osvaja svet. Jela se spremaju brzo i lako, obiluju začinima, svežim voćem i povrćem, nema pridržavanja recepta po svaku cenu – sve su kombinacije dozvoljene.

>> Recepti iz indijske kuhinje <<

Indonezija

Raskoš jakih ukusa, boja i aroma, indonezijska kuhinja duguje svom multietničkom sastavu. Indonezija je bogata raznim aromatičnim, egzotičnim biljkama i začinima koji imaju posebno važnu ulogu.

>> Recepti iz indonežanska kuhinje <<

Japan

Osnovni princip ostrvske kulinarske tradicije je da japanski obed mora biti rafiniran umetnički doživljaj, svečanost za oči i pre hrana za dušu nego za telo.

>> Recepti iz japanske kuhinje <<

Kina

Tradicionalna kineska kuhinja, posebno neke od kuvarskih tehnika u mnogo čemu se podudara sa savremenim pogledima na zdravu ishranu.

>> Recepti iz kineske kuhinje <<

Kuba

Kubom vladaju tropske boje, životna energija, bogat zvuk i bujna vegetacija, pa Kubancima nije teško da svim čulima uživaju u životnim zadovoljstvima, uključujući hranu i piće.

>> Recepti iz kubanske kuhinje <<

Liban

Liban, smešten između Istoka i Zapada, predstavlja još jednu kulturnu i kulinarsku raskrsnicu sveta. Libanska kuhinja kombinuje sofisticiranost evropske kuhinje s egzotičnim začinima Istoka.

>> Recepti iz libanske kuhinje <<

Tajland

Tajland, zemlja s hiljadu osmeha je na svetsku gastro scenu donela kuhinju koja svoju popularnost duguje vrlo ukusnim, zdravim, maštovitim a jednostavnim, jako začinjenim jelima.

>> Recepti iz tajlandske kuhinje <<

Tunis

Tuniska kuhinja predstavlja zanimljivu mešavinu evropske i orijentalnih kulinarskih tradicija i spada u najzdravije mediteranske kuhinje.

>> Recepti iz tuniske kuhinje <<

Meksiko

Meksička kuhinja je toliko raznovrsna da svakako spada u najzdravije kuhinje na svetu. Uz sve vrste mesa, ribu i plodove mora, nezaobilazno je raznovrsno povrće, kao obavezan prilog, a voće je najčešći dezert posle obroka.

>> Recepti iz meksičke kuhinje <<