Volite li jagnjeće meso?

Od jagnjećeg mesa pripremaju se mnoga ukusna letnja jela. Međutim, da li znate za šta koji deo jagnjeta upotrebiti i kako ga ispeći ili skuvati?

1. Kvalitetno jagnjeće meso je čvrsto, prilično puno, ima sjaj, zbijeno tkivo, crvenoružiučastu boju.

2. Da bi jagnjeće emso bilo boljeg ukusa i sočnije, možete ga špikovati belim lukom i protrljati tamijanom i ruzmarinom.

3. Ukoliko volite da kožica ispečenog buta bude rumenija, posle 3/4 sata od početka pečenja meso malo pospite brašnom pa dopecite.

4. Jagnjeći but možete ispeći u rerni ili na ražnju. Da biste znali kada će otprilike biti dovoljno pečeno, za svakih 500 g mesa računajte da je potrebno oko 20 minuta.

5. Ukus mesa poboljšava i ovo: podržite ga pola sata pre pečenja u mleku. Meso će imati delikatan ukus, ili kako kažu kulinari nežniji ukus.

6. Pošto ovčije ili jagnjeće meso samo po sebi već sadrži dosta masnoće, ovo treba uzeti u obzir pri odmeravanju masnoće na kojoj će se meso peći. Sem toga, meso prvo valja naglo propeći sa svih strana, da se obrazuje korica koja će sprečiti oticanje mesa, od čega zavisi ukus pečenja.

7. Pre služenja jagnjećeg pečenjane izostavno treba zagrejati tanjire. Jer se sok od pečenja inače odmah slojani.

8. Uz jagnjeće pečenje služi se po pravilu oporo crno vino ili ružica.

9. Sasvim mlado jagnjeće meso je veoma meko i gotovo belo pa ga valja peći u umereno tagrejanoj rerni.

10. U prvu kategoriju jagnjećeg mesa spada zadnji but sa odgovarajućim delom leđa, zatim file, odnosno krtina na kotletima i mesnati kotleti.

11. Među komadima druge kategorije je kare ispod plećke i sama plećka.

12. Tu su najzad i komadi treće kategorije – vrat, gornji deo kotleta i grudi sa rebrima. Od ovih komada može se pripremiti izvrsna kapama, paprikaš, čorba, varivo sa mesom.

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.