Saveti iz “Malog kuvara” III – Povrće

1. Dinstanje povrća vrši se u masti ili ulju i u sasvim malo vode. U mnogo vode povrće će izgubiti boju i hranljivost.

2. Sok od paradajza biće bolji ako mu dodate kašiku šećera na bocu paradajza. Na vrh boce sipajte malo ulja, koje će služiti kao izolacija između soka i vazduha.

3. Ako vam je kupus prekiseo, nemojte ga mnogo prati, već samo sa malo hladne vode, i kada ga kuvate pre nego što stavite kašiku masti ili meso, u kupus ubacite 5 do 6 krompira isečenog na polutke. Krompir tako kuvajte da se skuva,m onda ga izvadite, i ako osećate da ima još kiseline u kupusu, dodajte još jednu partiju krompira, koja treba da ostane za svo vreme kuvanja na jednom kraju šerpe.

4. Ako hoćete da vam kuvani krompir bude ukusan, oljuštite ga, stavite u sud, sipajte hladne vode tako da ga ne prelije i odmah ga posolite. Do pola kuvanja, kuvajte u poklopljenom sudu.

5. Ako hoćete mladi krompir brže da očistite i da ne uprljate ruke, stavite ga u sud i posolite sa šakom soli. Dobro ga istrljajte i onda operite.

6. Ukus jela zavisi od začina, ali se u tome ne sme preterivati. Začine ne treba rano stavljati u jelo, pre nego što se ostali sastojci dobro prokuvaju. Zeleni peršun pri dužem kuvanju izgubi i boju i čvrstinu i vitaminsku vrednost. Najbolje ga je stavljati u jela pre iznošenja na sto ili eventualno nekoliko minuta pre nego ćete sud ukloniti sa šporeta. Alevu papriku ne smete stavljati u suviše zagrejanu zapršku jer pocrni i daje jelu gorak ukus. Zelen se stavlja u supu pola sata pre nego što ćete sud ukloniti sa šporeta.

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.