Saveti za čuvanje hrane u frižideru

Saveti za čuvanje hrane u frižideru

Hranu treba poklopiti da bi se zaštitila od suvog vazduha u frižideru. Time se, takođe, sprečava prenos bakterija i mirisa i pomaže čuvanje hranljive vrednosti namirnica. Da bi se obezbedila konstantna temperatura, potrebno je da frižider bude što dalje od šporeta, radijatora i drugih izvora toplote, kao i da se ne drži dugo otvoren. Takođe je važno da se redovno čisti i odmrzava, a da bi se obezbedila cirkulacija vazduha, ne treba da se pretrpava namirnicama.

Pri stavljanju namirnica u frižider, treba voditi računa o sledećem:

Sveže meso nikada ne umotavajte u najlonske kese, jer će mnogo brže propasti. Meso je najbolje držati u keramičkoj posudi, poklopljeno tanjirom.

Ako meso neće biti upotrebljeno u roku od par dana, treba ga zamrznuti. Odleđeno meso može da se drži u frižideru 48 sati pre spremanja.

Nikada ne ostavljati hranu u otvorenim posudama. Ribu, sokove i povrće nikada ne treba vraćati u originalnu metalnu ambalažu, jer hrana reaguje sa metalom i dobija metalni ukus. Bolje je tu hranu premestiti u dobro zatvorenu plastičnu ili staklenu posudu.

Bolje je ostaviti jaja u originalnom pakovanju, nego u vratima, jer je u njima temperatura niža.

Spremljenu hranu, koja se neće upotrebiti tog dana, ostaviti u dobro zatvorene posude. Spakovati male količine tople hrane, jer veće količine vruće hrane povećavaju temperaturu frižidera i potpomažu rast bakterija. Takođe, doprinose bržem stvaranju leda. Kuvana hrana se stavlja u frižider što pre (u roku od dva sata). Preostalo jelo ne treba držati u frižideru duže od dva dana.

Gornja polica – Jaja, mlečni proizvodi, suhomesnati proizvodi i ostaci kuvane hrane.

Niže police – Meso i riba (a sirovo meso se uvek stavlja ISPOD kuvanog)

Fioke na dnu – Voće i povrće

Pregrade na vratima – Alkoholna pića, puter, sokovi.

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.