Male veštine sa tortom

Pre sipanja umućenog testa u kalup, dno posude obložite dobro pomašćenom hartijom i pospite brašnom. Zahvaljujući tome, tortu ćete bez problema izvaditi iz kalupa, ili: dve dobro pomašćene, dugačke trake od hartije, široke 5 cm, stavite u pomašćen kalup unakrst ali tako da krajevi traka prelaze ivicu posude za 2-3 cm.

Posle kalup iznutra pospite brašnom pa sipajte testo. Pri vađenju torte iz kalupa treba samo lagano i ujednačeno povlačiti krajeve hartije – odvojiće se začas od zidove posude. Ako ispečenu i ohlađenu tortu želite da presečete vodoravno u 2-3 lista, a da pri tom ne mrvite testo  stavite je prethodno u frižider i secite tek posle 5-6 minuta.

Po pravilu tortu prilikom prelivanja glazurom treba staviti na ravnu, žičanu rešetku sa nožicama. A evo zašto: glazura se ujednačenije sliva dok bi na tanjiru ostale okolo torte naslage koje bi kvarile njen oblik. Tortu prelijte glazurom tek pošto ste je spolja namazali veoma tankim slojem finog pekmeza (od kajsija ili maline).

Preko te podloge i sloj preliva biće ravnomerniji. U protivnom, dobar deo preliva upiće testo a površina glazure biće neravna. Glazuru nanositi na tortu širokim nožem ili širokom pljosnatom, čistom četkom. Ovo radite brzo, dok je masa tečna.

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.