Kombinovana ishrana

Osnovni principi kombinovane ishrane zasnivaju se na podeli namirnica na dve glavne grupe i dve podgrupe:

Glavna biljna grupa: sve žitarice (pšenica, raž, ječam, ovas, proso, kukuruz), heljda, svi proizvodi od celuloznih žitarica (crni bio-hleb, sojin hleb, suncokretov hleb, integralno pecivo, kolači od integralnog brašna), mahunarke, soja i svi proizvodi od soje, krompir, testenine bez jaja, pirinač, zobene pahuljice, musli bez šećera, griz, med, semenke od bundeve, biljne masti (ulje).

Glavna životinjska grupa: sve vrste mesa, sve vrste suhomesnatih proizvoda, sve vrste živinskog mesa, sve vrste ribe, mleko, mlečni proizvodi, jogurt, jaja.

Podgrupa povrće: sve vrste povrća, pečurke, začini, sve sveže i sušeno bilje, kečap bez šećera, soja sos bez šećera.

Podgrupa voće: sve vrste voća, sve vrste kompota zaslađenih veštačkim zaslađivačem, voćni sokovi bez šećera.

Ako želite da ishrana zasnovana na kombinaciji namirnica bude delotvorna, ne smete zaboraviti izvesna pravila.

U toku jednog dana ne smeju se jesti jela iz obe glavne grupe, tj. jela iz biljne i jela iz životinjske grupe.

U toku jednog dana ne smeju se jesti jela iz podgrupe povrće sa jelima iz podgrupe voće. U praksi to znači da ako se odlučimo za biljni dan, onda tog dana možemo kombinovati jela biljne grupe samo sa jelima i pićima iz podgrupe voće. Nekog drugog dana kombinujemo jela glavne biljne grupe sa jelima podgrupe povrća.

Jela glavne životinjske grupe mešamo sa jelima podgrupe povrće, a nikada ih ne mešamo sa jelima glavne biljne grupe, niti sa jelima podgrupe povrće.

Orasi čine samostalnu grupu i mogu se kombinovati sa jelima glavne biljne grupe, kao i sa jelima glavne životinjske grupe, s tim što ih u kombinaciji sa glavnom životinjskom grupom koristimo u minimalnim količinama. U kombinaciji sa glavnom biljnom grupom možemo ih koristiti u bilo kojim količinama. U kombinaciji sa jelima glavne životinjske grupe, koristimo ih za poboljšavanje ukusa – kao začin.

Isto važi i za korišćenje soja sosa. Ako ga koristimo uz glavnu životinjsku grupu, onda ga koristimo samo kao dodatak. U kombinaciji sa jelima glavne biljne grupe možemo ga koristiti neograničeno.

Izvor: krstarica.com

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.