Koje namirnice ne treba držati u frižideru

frizider-ne-treba

Neke namirnice ne treba držati u frižideru nego na sobnoj temperaturi. Krompir, luk i paradajz samo su neke od njih. Evo spiska namirnica koje će se bolje održati ako ih stavite u špajz.

Krompir

Hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, pa ga držite van frižidera, u špajzu u papirnatim kesama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja utiče na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebalo bi da traje do tri nedelje.

Hleb

Hleb će se u frižideru brzo osušiti. Ono što planirate da pojedete u roku od četiri dana držite na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.

Luk

Luk držite u originalnoj mrežastoj vreći u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju vazduha, na sobnoj temperaturi. Ali, držite ga dalje od krompira koji ispušta vlagu i izaziva truljenje luka.

Zimske tikvice

Razne sorte zimskih tikvica mogu da traju oko mesec dana ili više ako ih držite u špajzu.

Ljuti sosovi

Ljuti sosovi mogu stajati u vašem špajzu i do tri godine.

Paradajz

Paradajz u frižideru može dobiti bledu boju, pa ga držite na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim kesama. Da biste ubrzali dozrevanje, ako je potrebno, stavite ga u papirnu kesu. Kad sazri može trajati oko tri dana.

Citrusno voće

Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili pomorandže u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočni i ukusni.

Kečap i pekmez

Kupljeni pekmez, kečap i gotove salate u teglama ne morate držati u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja.

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.