Farbanje uskršnjih jaja – dekupaž

Farbanje uskršnjih jaja (foto: kuvajsam.com)

Farbanje uskršnjih jaja

 

Za ukrašavanje jaja dekupažom biće vam potrebne ukrasne salvete, belance, obična četkica za bojenje i ofarbana i ohlađena jaja. Odvojite prvi od tri sloja salvete (samo će vam on biti potreban) i pažljivo prstima iskidajte one delove salvete koje želite da “nalepite” na jaje (bolje prstima nego makazama). Kao lepak koristite umućena belanca. Prislonite salvetu jajetu, umočite četkicu u belance i oštrim potezima zalepite salvetu na jaje (samo jednom pređite po svakoj površini, jer će se u suprotnom salveta iskidati. Lepite salvete od sredine ka krajevima). Ostavite da se osuši, a zatim svako jaje uljem ili margarinom premažite, da dobije sjaj.

 

Farbanje uskršnjih jaja (foto: kuvajsam.com)

Farbanje uskršnjih jaja

 

Pre lepljenja salveta potrebno je da ofarbate jaja:

Lukovina: Za bojenje jaja upotrebite prirodne boje. Možete koristiti suve ljuske crnog luka (lukovina). Biće vam potrebna jedna manja kesa lukovine. Na dno šerpe stavite polovinu opranih ljuski, zatim jedan red jaja, a zatim drugu polovinu ljuski. Nalijte vodom da jaja dobro ogreznu. Posolite vodu. Kuvajte na tihoj vatri uz povremeno proveravanje boje. Obično je jedan sat kuvanja sasvim dovoljan da se dobije lepa bakarna boja. Sada isključite ringlu i ostavite da se jaja prohlade u šerpi. Mlaka jaja vadite i stavljajte na hartiju da upiju vlagu. Zatim iz natrljajte nauljanom krpom.

Bojenje jaja varzilom je takode prirodno. Ovako obojena jaja će imati lepu bordo boju. Varzilo se može kupiti na pijacama, kod prodavaca boja za jaja. Zavisno od količine koju nameravate da obojite kupite jedno do dva pakovanja (oko 50gr je težina jednog pakovanja). Postupak farbanja identican je onom kao kod lukovine.

Ako želite da dobijete ciklama boju, isecite sitno 4 do 5 cvekli, sipajte vodu i nekoliko kašika sirćeta. Stavite jaja u sud sa svim cveklom i kuvajte 20 do 25 minuta. Kad jaja budu gotova dobro je da stoje u toj vodi još neko vreme da bi boja bila jača.

Ukoliko volite zelenu boju na isti nacin upotrebite spanać ili koprivu. Ovakav spanać se ne može dalje upotrebiti u ishrani, jer su mu svi vredni sastojci iskuvani.

Jednu kesicu šafrana koje ćete dodati u vodu za kuvanje će jaja obojiti besprekorno žuto.

Ako želite da dobijete toplu smeđu boju dovoljno je šoljica tople vode u koju se doda 1 kašikica instant kafe i 1 kašika sirćeta, potope jaja i kuvaju na tihoj vatri.

Ako ste propustili pogledajte još dva načina na koji smo pripremali uskršnja jaja… 

1. Farbanje uskršnjih jaja – lukovina + jaja

2. Farbanje uskršnjih jaja – lukovina

Još saveta

Pošaljite komentar

Sva polja su obavezna. E-mail adresa biće vidljiva samo administratorima.